Räknare

måndag 4 maj 2009

Idag har jag lämnat in mitt Lia-projekt och så här blev det.








Den feta kvinnans existensberättigande i vårt slimmade samhälle.
Mitt Lia.projekt kom efter många funderingar att handla om feta kvinnor.
I vårt samhälle finns både smala, magra, tjocka och feta människor. De som står lägst i rang är den feta kvinnan. Kvinnor i allmänhet har lägre status än män och är kvinnan dessutom fet så vänder man henne ryggen. På arbetsplatsen, i sjukvården i livet i allmänhet är den feta kvinnan sedd med förakt.
Enligt en finsk undersökning är lönen för kvinnor med övervikt ca 10 % mindre än för sina normalviktiga kollegor. Dessutom löper feta kvinnor dubbelt så hög risk att bli av med jobbet.
Även för männen är vikt en grund för diskriminering men inte alls i så stor grad som för kvinnorna.
Dessutom vet man att rekryterare omedvetet/medvetet sållar bort ansökningshandlingar på personer som på bild visar att de är överviktiga, trots att deras meriter är bättre eller jämförbara med andra som ser mer normalviktiga ut. Det här är bara en del i alla omedvetna/medvetna handlingar som styr agerandet vid rekrytering som många gånger inte har någon som helst relevans till arbetet.
En annan fundering är: Varför det är mer ok för männen att vara överviktiga än för kvinnorna?
Den kristna lärans syn på matriarkat respektive patriarkat.
Den goda modern, Modergudinnan eller Doni är symbolen för kvinnlighet enligt mycket gammal tro. För 25000 år sedan tillverkade människor små statyer i lera, sten eller guld. Dessa symboler hölls som religösa bilder som man dyrkade. Den mest kända statyn är Venus från Willendorf. En liten, 10 cm hög sandstensskulptur föreställande en fet kvinna med mycket stora bröst, stor mage och stor bakdel.
"Felet med kristendomen är att det gamla religiösa temat med en Modergudinna, och det nya med en allsmäktig Gud, är fundamentalt oförenliga." Robert Gravess
Kristendomen började att spridas i Norden omkring 830-talet av Ansgar som började med att försöka kristna befolkningen i Birka. Men det gick inte bra, eftersom Birka under den tiden var ett matriarkaliskt samhälle.
Enligt kristendomen fick kvinnan inte ha något värde. Kvinnan var den som förförde mannen. Moderskapet var orent, och kvinnor var häxor. Modergudinnan = Gudinnan Hel förpassades till Helvetet och Guds ställföreträdare på jorden såg till att hamna överst i den manliga hierarkin. Dessa ställföreträdare var kungen och kyrkans överhuvud.
När bibeln översattes av missionsbiskopen Wulifila i mitten av 300-talet, ansåg han det nödvändigt att förvisa Gudinnan till underjorden.
Gudinnan bodde enligt de första nordiska bosättarna i underjorden, därav namnet moderjord. Från jorden spirar all grönska. Men för att göra det enklare för kristendomen, så associerade bibelöversättarna Hels underjordiska paradis till helvetet.
Hels forna lyckorike beskrevs nu som: Hennes tröskel hette försåt. Hennes bord och matskål hette hunger. Kniven hette svält. Hennes säng kallades för sjukläger och sängomhänget ofärd. Men namnet på nyckeln till Hels rike hade kristendomens företrädare glömt att förfalska. Den hette fortfarande Gilling eller Gylling, och det var samma namn/symbol som det var på Petrus gyllene nyckel till de kristnas lycksalighetsrike.
Kan den feta kvinnan vara vacker?
Jag tycker det och så här låter ett inlägg jag hittade på nätet.
"Vackra feta tjejer.
Underbart nu när man på stan kan se unga tjejer visa upp sina nya vinterkilon! Såg nyss två supersöta tjejer 17-18 år rulta över Stureplan och visa sina mjuka, guppande magar! Lovar att ingen av dem vägde under 100 kilo! Härligt att se hur söta svenska tjejer nu äntligen börjar ta form av världens vackraste kvinnor, de amerikanska! Ni ska veta att det alltid finns en sann beundrare för just er .. hur feta ni än tillåter er att bli! Ät, var lata och bekväma, njut och bli vackra!" (Jan K)
Min erfarenhet av många års arbete med människor i deras personliga utveckling är att män i synnerhet har en längtan efter Doni, den bullbakande, vänliga, rosenkindade modern/älskarinnan med stora behag. Den livgivande modern. Det är ingenting mannen erkänner. Men drömmen finns där.
Källa: Egna funderingar och internet.

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Blekinge, Sweden
Jag heter Christina och har två barn och tre bonusbarn. Den här bloggen handlar om att vara barn och bonusförälder och hur det är att leva tillsammans. Jag skriver gärna och har gett ut tre böcker. Dessemellan målar jag och har ställt ut mina tavlor ett flertal gånger.

Besökare från andra länder

free counters